Bitcoin: ključne karakteristike kripto valute nove generacije

Bitcoin: ključne karakteristike kripto valute nove generacije

Bitcoin (BTC) – digitalna valuta koja nam pruža ogromne mogućnosti: plaćanje usluga, pravljenje transfera, transparentne direktne transakcije i drugo. Među kripto valutama, bitkoin je danas lider.

Tokom 2007. programer, poznat pod pseudonimom Satoshi Nikamoto, napisao je bitkoin kod, koji se i danas koristi (sa malim korekcijama). Takođe je stvorio prvu lokaciju podrške korisnicima i izvadio većinu mrežnih blokova. U 2010. se povukao iz mreže i nestao.

Karakteristike

Nedostatak kontrolnog centra

Za razliku od nacionalnih valuta, Bitcoin (BTC) nema jedan kontrolni centar. Ona je maksimalno nezavisna od interesa banaka i država. Svaki korisnik, u bilo koje vrijeme, može početi da se menja (izdvaja uz pomoć programa) i postane Centralna banka.

Anonimnost i transparentnost

Valuta se može preneti bez upućivanja na ime, telefon i adresu. Štaviše, iako je čitava istorija Bitcoin (BTC) prevoda očuvana (blockchain), a kada se koristi javni novčanik, svi mogu pogledati u njega i prebrojiti bitkoine, niko ne zna ko tačno poseduje novčanik. Samo vlasnik  računa može prijaviti ovo.

Jednostavnost transakcija

Jednostavnost i brzina svih transakcija određeni su u ideologiji bitkoina. Oni su skoro odmah počinjeni za vrlo malu proviziju (oko centa). Vrijeme uzima samo sistemsku obradu plaćanja. Međutim, budite pažljivi – ne možete otkazati transakciju.

Ograničena količina

Bitcoin kod sadrži ograničenje: postoji samo 21 milion jedinica valute. Kupuju ili miniraju. Emisija 25 kovanica je 10 minuta. Kao digitalna valuta, Bitcoin je podijeljen na manje jedinice, na 0,00000001 BTC – jedan Satoshi. Stoga, platni sistem može postojati i nakon završetka emisije.

Nesigurnost

Poznani novac obezbijeđen je BDP-om (ranije – po rezervama zlata). Ovdje nema ovakvog osiguranja. Troškovi bitkoina određeni su zahtjevom za to. Što više ljudi to treba, kada postoji nedostatak resursa, to je veća cijena. Zbog ovog ekonomskog procesa troškovi BTC-a konstantno fluktuiraju: na tržištu nema regulatora, sve ih rješavaju korisnici koji mogu kupiti bitkoine (cijena raste) ili ih masovno prodati (cijena pada).

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.

%d bloggers like this: