Američki kongres uključuje kripto u svoj zajednički ekonomski izvještaj po prvi put

Američki Kongres je po prvi put posvećen čitavom dijelu kriptokvučnosti i Blockchain tehnologiji u svom godišnjem Zajedničkom ekonomskom izvještaju objavljenom 13. marta.

Zajednički ekonomski izvještaj iz 2018. godine sadrži analize i preporuke za narednu godinu i posvećuje čitavo poglavlje u pružanju uvida o utjecaju kriptokutencija i blokchain-a na američku ekonomiju danas.

Izveštaj poziva 2017. godinu “godina kriptokvata”, ističući da je široko zabrinutost zbog bitkoinadovela do drugog mesta kao globalna tema vesti u Googleovoj godini u pretraživanju 2017. godine .

Cijena velikog broja kriptocutnih i Blockchainovih sredstava pokazala je dramatičan porast, ostavljajući za sobom neke ključne ekonomske indekse kao što su Dow Jones Industrial Average i S & P 500.

“… Ako u budućnosti digitalne valute postanu manje nestabilne, vrednovanje stavki u tim apoenima može postati lakše i pojedinci mogu početi da ih koriste češće kao medij razmjene”, navodi se u izvještaju.

Kapitalizacija tržišta kripto valutne pozicije bila je pozitivno pod uticajem visokih cena. Početkom 2017. godine, ukupna vrijednost svih bitkoina u opticaju iznosila je skoro 15,5 milijardi dolara, ali do kraja godine povećala se skoro 14 puta na više od 216 milijarde dolara. Takve digitalne valute kao što su Ethereum , Ripple i Litecoin su imale slične dobitke.

Međutim, prema izveštaju, mnogi vodeći ekonomisti, uključujući i bivšeg predsednika Federalne rezerve Janet Yellen, ipak ne veruju da kripto-valutnost odgovara standardnoj definiciji novca i da Bitkuin nazove “visoko spekulativnom imovinom”.

Preporuke sadržane u dokumentu predstavljaju poseban interes, jer autori savetuju vladine agencije na svim nivoima da razmatraju i ispitaju nove načine korišćenja tehnologije. Naime, oni prepoznaju potencijal Blockchain-a da povećaju efikasnost agencije i obezbede sigurnost od sajber napada.

“Kreatori politike, regulatori i preduzetnici treba da nastave da rade zajedno kako bi osigurali da programeri mogu brzo i na način koji štiti Amerikance od prevare, krađe i zloupotrebe, a istovremeno obezbeđuje usklađenost sa relevantnim propisima “, dodaje se u izveštaju.

Anketa je takođe naglasila da je Blockchain “dokazao u velikoj meri otpornost na hakiranje” i “ima mnogo više potencijalnih aplikacija”.

Iako digitalne valute i Blockchain još uvek podstiču spor, analiza predstavljena u izveštaju pokazuje da vladini organi ne mogu ignorisati revolucionarnu tehnologiju Blockchain-a. Kako se navodi u izveštaju, tehnologija se može iskoristiti u vitalnim oblastima kao što je zdravstvena zaštita i osiguranje kritične finansijske i energetske infrastrukture.

Ranije ove sedmice Podkomitet za tržišta kapitala, vrijednosne papire i investicije sazvao je za saslušanje posvećeno kriptocurrencies, Initial Coin Offerings ( ICO ) i Razvoj Blockchain-a u SAD-u, što je jasno pokazalo da je neophodno dodatno objašnjenje propisa od strane američke vlade.

 

Tags: , , ,

Comments are closed.

%d bloggers like this: